Slováci zdolali Lotyšov aj druhýkrát, zachránili sa medzi elitou

27.04.2013 Celý región

Soči 26. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov sa záchranili v elitnej kategórii majstrovstiev sveta. V piatkovom druhom vzájomnom dueli zdolali v Šajba Aréne v Soči rovesníkov z Lotyšska tesne 3:2 a sériu na dve víťazstvá vyhrali 2:0. Víťazný gól Slovákov strelil v 45. minúte Dávid Šoltés.

Slováci lepšie vstúpili do zápasu a v 10. minúte viedli, keď Rehák po vyhratom buly vystrelil a zblokovaný puk sa dokotúľal do lotyšskej bránky. V 12. minúte zvýšil na 2:0 Lantoši, ktorý nemal problém trafiť odkrytú časť súperovej bránky. Náskok však Slováci trestuhodne premrhali, keď sa nechali zbytočne vylučovať a v 15. minúte Jaks a v 20. Bukarts vyrovnali skóre. Prostrednú časť kúskovali vylúčenia hráčov na oboch stranách a vzruchov pred bránami bolo pramálo. Misky váh naklonil na stranu slovenského tímu Šoltés, ktorý v 45. minúte využil brejkovú situáciu. Lotyši v čase 57:05 odvolali brankára, ale vyrovnania sa nedočkali.

Anton Bartánus, tréner SR "18" (zdroj: SZĽH): "Posledný krok býva najťažší a potvrdilo sa to aj dnes. Piatkový duel s Lotyšmi bol jednoznačne náročnejší než štvrtkový a mal aj iný charakter. Súper vsadil na silovú kartu, čo len umocnilo fyzickú náročnosť tohto stretnutia plného tvrdých nekompromisných súbojov, niekedy až na samej hranici únosnosti, ktoré nás mali vyviesť z rytmu. Naši chlapci schytali toho naozaj dosť, ale posilňovala ich túžba udržať pre mladších kolegov miestenku medzi najlepšími aj pre nasledujúci svetový šampionát. Víťazný gól padol po prečíslení 2 na 1 a úniku Vargu, pri ktorom Rešetnikovs opustil priestor svojej bránky a Šoltés pohodlne skóroval. Druhá tretina, emočne veľmi vypätá, síce nepriniesla gól, ale v nej sa rodil náš konečný úspech. V tejto fáze sa nás totiž Lotyši usilovali všemožne zlomiť. Odolali sme, no keby sme inkasovali, bolo by to nesmierne ťažké. Musíme však uznať kvality lotyšských hokejistov. Celkove sme boli o čosi lepší, no nemožno nevidieť, že súper mal vo svojich radoch väčšinu hráčov z MHL, korčuliarsky a technicky výborne vybavených hokejistov do kombinácie. Napokon Lotyši nám nedali vydýchnuť do posledných sekúnd. Takmer celé tri minúty hrali power play 6 na 5, boli sme pod veľkým tlakom. Podstatný je však konečný rezultát. Sme veľmi šťastní, že sme udržali slovenský hokej v top skupine majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie."


MS "18" - o záchranu (Šajba Aréna), 2. zápas:
Lotyšsko - Slovensko 2:3 (2:2, 0:0, 0:1)
Góly: 15. Jaks, 20. Bukarts - 10. Rehák, 12. Lantoši, 45. Šoltés.
Rozhodovali: Gebei (Maď.), Grumsen (Dán.) – Kaliada (Bielor.), Smura (Poľ.),
vylúčení: 7:7, navyše Petersons (Lotyšsko) 10 min
presilovky: 1:1,
oslabenia: 0:0,
strely na bránku: 29:31,
253 divákov.

Zostava SR: Okoličány – Bačik, Černák, Sloboda, Boboš, Gula, Dubeň, Holenda – Cehlárik, Lantoši, Rehák – Varga, Horvát, Šoltés –Žilka, Šille, Ambróz – Beták, Predajniansky, Petráš
 

Vyberte región